Circulair
bouwen
Samen voor het beste
Circulair bouwen is een benadering waarbij materialen en grondstoffen in de bouwsector zo veel mogelijk worden hergebruikt, met als doel het minimaliseren van afval en het bevorderen van duurzaamheid. We streven hierbij naar het minimaliseren van de ecologische voetafdruk door het gebruik van gerecyclede materialen, het beperken van energieverbruik en het kiezen van materialen met een lage milieu-impact.

Wat zijn de voordelen van circulair bouwen?
- Door materialen te recyclen en her te gebruiken minimaliseert circulair bouwen bouwafval.
- Door bouwafval opnieuw te gebruiken, neemt de behoefte aan nieuwe grondstoffen af. Dit helpt bij het behoud van natuurlijke hulpbronnen en vermindert de ecologische voetafdruk van bouwactiviteiten.
- Het hergebruiken van materialen vergt vaak minder energie dan het produceren van nieuwe materialen, wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot.
Subsidies circulair bouwen
Subsidieregeling SDE++
Sinds 10 september 2024 is de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) opnieuw opengesteld. De SDE++ is de belangrijkste regeling waarmee de overheid grootschalige duurzame (energie)projecten ondersteunt. Zowel bedrijven, lokale overheden als non-profit organisaties kunnen een aanvraag doen.
Belastingvoordelen MIA en Vamil
Investeer je als ondernemer, overheidsorganisatie, stichting of vereniging in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dan kun je gebruikmaken van een belastingvoordeel met de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
EcoFab: Substantiële stappen naar een duurzame toekomst
De sector staat voor ingrijpende veranderingen. Het klimaatakkoord, de energietransitie en strengere duurzaamheidseisen vragen om andere benaderingen in materiaalgebruik, ontwerpstrategieën en samenwerkingsvormen.
Met EcoFab richten we ons op duurzaam bouwen, CO2-reductie en het gebruik van circulaire en biobased bouwmaterialen.
In een consortium werken we aan een integrale aanpak die alle facetten van het ecosysteem voor circulaire bouwmaterialen omvat. Het project wordt ondersteund door een meerjarige subsidie van het Europees innovatiefonds OPZuid.

Onze duurzame bouwmaterialen worden vertrouwd door de volgende corporaties, ontwikkelaars, architecten en aannemers